Sants Metges 2015

17 de setembre de 2015

El dissabte més proper al 26 de setembre, dia de Sant Cosme i Sant Damià, a la ciutat de Granollers se celebra la Diada de Sants Metges. Aquesta antiga tradició recuperada l'any 2010 per l'entitat "Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers" és la diada dels Gegants Vells de la Ciutat, en Cosme i la Damiana, que van ser batejats amb els noms dels Sants Metges, sants fortament lligats a la ciutat a causa de la capella feta en honor seu que es troba al carrer Corró. Enguany a més, serà una diada especial, ja que coincideix el dia central de la festa, dissabte, amb el dia 26.

El divendres 25 iniciarem els actes de la diada de Sants Metges amb una jornada infantil a la Troca (Centre de Cultura Popular i Tradicional de la Ciutat) on els més petits podran gaudir de tallers, jocs gegants, gegantons, música, etc. Al vespre, acabada la jornada infantil podrem gaudir de la mà dels Vinardells, grallers del Penedès, amb l'espectacle "SEPARAR EL GRA DE LA GRALLA", que ens passeja durant una hora pels Països Catalans de la mà de les danses, les cançons populars, la nostra història, la nostra gent, el bon humor i la bona música. Tot això, amb la narració de l'actriu Roser Ràfols.

El dissabte 26, dia central de la Festa, en Cosme i la Damiana com fan cada any, pujaran en cercavila cap a la Capella dels Sants Metges, situada al carrer Corró 114, justament el dia en què la capella i el carrer estaran de festa grossa celebrant el dia dels seus patrons. Tot just arribats, els Gegants Vells de la Ciutat faran un dels seus balls i a continuació realitzaran una ofrena als sants, a la capella i als veïns. Després de la seva visita de cortesia a la Capella, els gegants baixaran cap a la plaça de Maluquer i Salvador, on enguany han traslladat els actes infantils de la diada.

Com sempre, per acabar, es durà a terme el contacontes i el berenar popular per la mainada assistent. Abans, però, en Cosme i la Damiana realitzaran el Ball dels Gegants Vells de Granollers, tal com fan en les grans ocasions.

Horaris de la diada:

    Divendres 25 de setembre


  • 17.30 h. - La Troca
    Tallers gegants

  • 21 h. - La Troca
    Espectacle "Separar el grà de la gralla", a càrrec d'Els Vinardells i l'actriu Roser Ràfols


  • Dissabte 26 de setembre


  • 17.30 h. - Placeta Sant Francesc
    Pujada a la Capella dels Sants Metges.
    Recorregut: placeta de Sant Francesc, carrer de Corró i capella dels Sants Metges.

  • 18 h. - Capella dels Sants Metges
    Ball amb els Gegants Vells de la Ciutat i ofrena.

  • Tot seguit - Capella dels Sants Metges
    Cercavila de baixada.
    Recorregut: Capella dels Sants Metges, carrer de Corró, carrer d'Espí i Grau i plaça de Maluquer i Salvador.

  • 19 h. - Plaça Maluquer i Salvador
    Berenar i contacontes.