Els Gegants de Molins de Rei convidats d’enguany!

18 de juliol de 2016

El pròxim dissabte 27 d'agost els quatre gegants de Molins de Rei viatjaran excepcionalment fins a la capital del Vallès Oriental, convidats per en Cosme, la Damiana, l'Esteve i la Plàcida per participar en els actes de la Convidada dels Gegants de la Ciutat, on des de l'any 1998 ens visiten uns gegants d'una població diferent, els quals són triats per la seva importància i singularitat dins del món geganter.

En Bernat, la Candelera, en Miquel i la Montserrat, acompanyats pels Gegants de la Ciutat, els Capgrossos Vells i el Colom, faran estada durant tot el dissabte a Granollers per conèixer la ciutat, les seves tradicions i la seva particular i coneguda Festa Major de Blancs i Blaus.

Els nostres convidats

Els Gegants Vells de Molins de Rei, en Miquel i la Montserrat, són adquirits per l'Ajuntament de la vila l'any 1913 al taller d'imatgeria festiva barceloní El Ingenio, després de la victòria electoral catalanista de la Lliga. Representen des dels seus orígens un bon hereu i una rica pubilla, pare i filla en el dia de les esponsalles d'ella. Les seves sortides habituals sempre han estat per Festa Major de Sant Miquel, a finals de setembre i per Corpus, fins que va deixar de celebrar-se la processó l'any 1967. Al llarg de la seva història han realitzat diverses sortides fora a vila, visitant Granollers l'any 1965 per la Fira de l'Ascensió i l'any 1987 per la Festa Major.

Els Gegants Nous de Molins de Rei, en Bernat i la Candelera, no arribarien a la vila fins a l'any 1988, quan foren estrenats en el marc de la 4a Ciutat Gegantera de Catalunya, celebrada a Molins de Rei. Val a dir que són uns gegants de forta empremta granollerina, ja que foren construïts per un escultor granollerí. Des de la seva estrena han estat els encarregats de representar Molins de Rei fora de la vila, amb el que des d'aleshores els Gegants Vells tan sols han sortit fora de Molins de Rei en molt comptades i excepcionals ocasions. Caldria destacar que aquest mateix 2016, per Sant Jordi, els Gegants Nous molinencs han estrenat noves vestidures, les quals compten amb el valor afegit de seguir fidedignament el tipus de concepció i tipologia de teixits que correspondrien als que podria haver tingut una família molinenca adinerada de finals de segle XVIII o principis del XIX.

Els Gegants de Molins de Rei compten amb tres balls propis, els quals podrem gaudir a Granollers. Per una banda, estrenat l'any 1986, els Gegants Vells compten amb el seu ball propi "Miquel i Montserrat" de Josep Maria Roglan. L'any 2013, amb motiu del centenari dels Gegants Vells, s'estrenà "Energia i experiència", que ballen simultàniament els quatre gegants molinencs obra de Magí Canyelles. Finalment, aquest passat Sant Jordi, els Gegants Nous estrenaren el seu ball propi "Pasdoble d'en Bernat i la Candelera" compost pel reusenc Jaume Cuartero.La Convidada dels Gegants de la Ciutat 2016


 • 11.30 h. - Placeta Sant Francesc
  Arribada dels Gegants de Molins de Rei.

 • 12.15 h. - Plaça Maluquer i Salvador
  Rebuda als Gegants de Molins de Rei amb els Gegants Vells de la Ciutat.

  Recorregut: pl. Maluquer i Salvador, c. Antoni Espí i Grau, Placeta Sant Francesc, c. Travesseres, pl. Caserna, c. Santa Anna, c. Sant Roc i pl. Porxada.

 • 13.30 h. - Plaça de la Porxada
  Ballada dels gegants.

 • 17 h. - Plaça de la Porxada
  Mostra de les figures participants a la Cercavila de Festa Major.

 • 17.30 h. - Plaça de la Porxada
  Cercavila de Gegants de la Festa Major.

  Recorregut: pl. Porxada, c. Barcelona, c. Príncep de Viana, pl. Corona, c. Anselm Clavé, c. Sant Roc i pl. Porxada.

 • 19 h. - Plaça de la Porxada
  Mostra de balls propis i comiat als Gegants de Molins de Rei.