En Corb i la Granota tornen!

26 de setembre de 2016

El passat 24 de setembre, durant l'espectacle que commemorava el 35è aniversari de la recuperació dels Gegants Vells de la Ciutat, es van recuperar dos capgrossos, en Corb i la Granota.

Qui són en Corb i la Granota?

Les figures que es conserven actualment d'en Corb i al Granota daten de l'any 1981. Aquestes varen ser construïdes per l'artista Ever Martín per la Festa dels Gegants Perduts, organitzada arran de la recuperació dels gegants Vells, en Cosme i la Damiana.

Durant els seus primers anys de vida, participaven a les cercaviles acompanyant els gegants fins que, amb el pas dels anys, se'n va anar prescindint.

Perquè un Corb i una Granota?

Pel que fa a la Granota, l'any 944, a un document del Cartulari de Sant Cugat del Vallès, es fa la primera menció escrita del topònim Granollers, quan apareix citat Granularios subteriore. El nou nom de Granollers devia sorgir al segle IX quan la gent es va instal·lar en aquesta zona coberta d'aiguamolls amb granotes (en català antic, granolla), per la qual cosa Granollers significaria lloc ple de granotes.

Pel que respecta al Corb, l'escut de Granollers, que molta gent havia interpretat (i interpreta encara) com una gralla, en realitat presentaria un corb, probablement per imposició de la família Corbera, senyors de Llinars.

Així, ambdos són presents en l'origen modern de la nostra ciutat: la Granota va atorgar el nom a la ciutat i el Corb era present en el primer escut oficial de la ciutat.

A partir d'ara, podreu trobar en Corb i la Granota obrint sempre el pas dels gegants Vells de la Ciutat amb la voluntat de que mai més es tornin a perdre.