La Convidada

La convidada dels Gegants de la Ciutat

Durant la dècada dels anys 80 amb l'inici de la nova Festa Major de Blancs i Blaus i amb la recuperació de les dues parelles de gegants de la ciutat, s'iniciava una època on les trobades de gegants eren l'acte geganter principal de la festa. En aquestes trobades que es celebraven el dissabte de Festa Major, els quatre gegants de Granollers, portats per membres de la colla dels Blaus, feien d'amfitrions d'una vintena o trentena de figures que visitaven la ciutat i participaven a la tradicional cercavila de gegants i a la mostra de balls a la plaça de la Porxada.

A partir de l'any 1998, amb la creació de l'entitat Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers, es duu a terme un canvi en l'acte geganter de la Festa Major, passant de celebrar les tradicionals trobades a celebrar un acte més singular, íntim i protocol·lari. En aquest acte els Gegants de la Ciutat només conviden als gegants d'una sola població, els quals són triats per la seva importància o singularitat dins del món geganter, o bé per tenir una relació directa amb els gegants granollerins.

Els convidats, que fan estada a Granollers durant tot el dissabte de Festa Major, són rebuts al matí, després de la Tronada, pels Gegants Vells de la ciutat en un acte més íntim i familiar, on en Cosme i la Damiana donen la benvinguda als convidats amb un ballet i obsequien a la geganta/es amb un ram de flors natural. Tot seguit es duu a terme una petita cercavila pels carrers del centre històric per guiar als convidats fins a la plaça de la Porxada, on els Gegants Grossos, l'Esteve i la Plàcida, acompanyats del Colom i de les autoritats de la ciutat, donen la benvinguda oficial als convidats amb una petita mostra de balls davant del consistori. Acabats els actes del matí totes les figures queden exposades fins a la tarda al vestíbul de l'Ajuntament.

Durant els actes de la tarda els convidats, juntament amb els quatre Gegants de la Ciutat i altres elements festius locals com el Colom i els Capgrossos, desfilen en una cercavila festiva i concorreguda que recorre els principals carrers del centre de la ciutat fins a la plaça de la Porxada on, un cop rebuts i presentats a tota la ciutadania, es duu a terme una mostra de balls que posa el punt i final a la Convidada dels Gegants de la Ciutat.

Els Convidats

Des del 1998, han passat per la Convidada una sèrie de gegants dignes de ser uns bons representants i ambaixadors de la seva ciutat, molts d’ells històrics, els quals surten en comptades ocasions de la seva vila. No deixant de banda la nostra comarca, també ens han visitat en alguna ocasió alguns amics i companys vallesans, els quals tenen una relació directa amb els gegants de la ciutat. Així doncs, us presentem a tota aquesta llista de gegants que han fet estada a Granollers dins aquest acte tant singular i han pogut celebrar conjuntament amb la Damiana, en Cosme, la Plàcida i l’Esteve una bona diada de Festa Major.

 • 1998
 • L’Hospitalet de Llobregat

  Els primer gegants en participar d’aquest acte foren els Gegants Grecs de l’Hospitalet de Llobregat, en Roc i l’Eulàlia. Aquests gegants, amb més de 50 anys d’història, foren rebuts pels gegants de Granollers, així com per la majoria de la imatgeria de les colles de Blancs i Blaus, degut que en els seus inicis, en aquest acte, hi participaven els Gegantons i també en Biscarri i en Galí, els gegants rajolers de la ciutat.

  lorem pixel

 • 1999
 • Taller Sarandaca

  Malauradament, l’any següent de l’estrena de l’acte, no es va poder comptar amb uns convidats forans però alhora, s’incorporaven a la festa els gegants del Taller Sarandaca: Lo Sarandaca i na Maria i els gegantons Pol i Marta.

  lorem pixel

 • 2000
 • Montornès del Vallès

  El primer any del nou segle, ens visitaven uns companys de comarca destacats dins del món geganter per la seva singularitat, doncs els personatges que representen són dues persones molt importants de la història de la seva vila. En Pere Anton de Rocacrespa i en Bartomeu Sala, gegants de Montornès del Vallès, juntament amb els gegantons Banyetes i Angeleta.

  lorem pixel

 • 2001
 • Tarragona

  Des de la ciutat de Tarragona, i amb un alt valor històric considerable, rebíem aquell any els Gegants del Cós del Bou o també coneguts com a Gegants Vells, una parella de gegants moros datats del 1825. Uns gegants que són molt cars de veure fora de la seva ciutat, els quals formen part del Seguici Popular de Tarragona, sent les figures més antigues integrants del seguici.

  lorem pixel

 • 2002
 • Vilanova i la Geltrú

  En aquesta ocasió, rebérem uns dels gegants més importants del país, els imponents Gegants Grossos de Vilanova i la Geltrú, el Gegant de la Porra i la Geganta. La seva primera referència històrica és del 1709 i representen una rei moro amb turbant i porra i la seva esposa, amb un vel i turbant majestuós. Ens visitaren excepcionalment, ja que aquestes figures no acostumen a sortir fora de la seva ciutat degut a la seva antiguitat.

  lorem pixel

 • 2003
 • Els Gegants del Pi

  En Mustafà i l’Elisenda, els conegudíssims Gegants del Pi de Barcelona, foren rebuts per l’Esteve i la Plàcida a la plaça de la Corona l’any 2003. Els gegants, un rei moro i una princesa cristiana, ballaren per primera vegada pel camí, tal i com diu la cançó, l’any 1601. Així doncs, aquell any ens visitaven uns dels gegants més antics, i alhora famosos, del país.

  lorem pixel

 • 2004
 • Santurtzi

  Aquell any fou ben especial ja que participaven a la Convidada uns gegants de fora del territori. Foren en concret els de Santurtzi, provinents del País Basc. Arribaren amb les dues parelles grosses de gegants, el Pescador i la Sardinera i el Minero i la Lavandera de Mineral. Els quatre gegants de Granollers viatjaren l'any següent a Santurtzi, participant de la primera trobada de gegants organitzada per la Santurtziko Erraldoiak durant les Fiestas de Sant Jorge.

  lorem pixel

 • 2005
 • Argentona

  En aquest cas, ens visitaren uns gegants de la veïna comarca d'El Maresme, els gegants d'Argentona. Fou una visita excepcional ja que per primer i únic cop a la història, les dues parelles de gegants argentonines sortiren juntes fora de la seva població. Així doncs, els Srs. de Burriac i els Srs. de l'Aiguanaf feren estada a la nostra ciutat l'any 2005.

  lorem pixel

 • 2006
 • Vilanova de Sau

  6 metres i més de 100 quilos. En Romà, el gegant de Vilanova de Sau, i el més alt de Catalunya, va visitar la nostra ciutat, en la que fou la seva primera sortida fora de la seva vila. Va venir acompanyat del gegantó Serrallonga, que de fet va ser el que va realitzar les dues cercaviles. En Romà, estigué exposat durant tota la tarda davant l'Ajuntament i només es va moure durant la mostra de balls final.

  lorem pixel

 • 2007
 • Balaguer

  Aquell any, des de les Terres de Lleida, ens visitaren uns gegants d’una població amb bastants anys d’història gegantera a les esquenes. Des de la capital de la Noguera, des de Balaguer, vam poder comptar amb la participació d’una de les quatres parelles de la ciutat: en Tonet de la Garriga i la Bepeta del Reng.

  lorem pixel

 • 2008
 • Palma de Mallorca

  L’any 2008 els nostres convidats van arribar en vaixell a Granollers i és que ens visitaren ni més ni menys que els gegants de Palma de Mallorca, els gegants Xeremiers i en Tòfol i la Francinaina. Com és típic a les Illes Balears, arribaren amb l’acompanyament musical de les xeremies -sac de gemecs- i els flabiolaires. Els granollerins i granollerines van poder gaudir d’una bona mostra de cultura popular balear. Segur que encara recorden les tonades mallorquines i els gegants, amb els seus singulars i curiosos peus.

  lorem pixel

 • 2009
 • Sabadell

  Des de la capital del Vallès Occidental, van fer estada a Granollers els Gegants de Sabadell. Coneguts popularment com els Avis, daten del 1929 i són la parella més antiga de les tres que hi ha la ciutat.

  lorem pixel

 • 2010
 • Camprodon

  Aquell any els nostres convidats vingueren des dels Pirineus, concretament de la comarca del Ripollès. En Patllari i la Violeta, els gegants de Camprodon, travessaren el famós i monumental pont de Camprodon i es plantaren a la ciutat l’últim dissabte del mes d’agost. Al cap d’un mes, en Cosme i la Damiana pogueren veure’l en directe tot i que ja se n’havien fet una idea, doncs en Patllari en porta una rèplica en petit a les seves mans.

  lorem pixel

 • 2011
 • Canovelles

  Justament l’any en que celebraven el seu vintè aniversari, en Carles, la Cisqueta i la Vicenteta, els gegants de Canovelles, ens feren una visita de cortesia. Els nostres fillols ens tornaren la visita que els vàrem fer aquell mateix juliol durant la celebració del seu aniversari, on en Cosme i la Damiana, com a bons padrins, no dubtaren ni un moment en participar-hi. Les dues colles veïnes passàrem una bona diada de Festa Major.

  lorem pixel

 • 2012
 • Santa Maria del Mar

  Amb la seva barba frondosa i posat ferreny i amb la seva dolça mirada, el Rei Salomó i la Reina de Saba, els gegants de la Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona, arribaren a la ciutat tot tornant la visita que els férem durant la Ballada de Gegants Històrics el novembre del 2011. Aquesta parella, que forma part del Seguici Popular de Barcelona, tenen la seva primera referència l’any 1582, on sortiren per primer cop a la processó de Corpus d’aquell any. Estigueren desapareguts durant molts anys i finalment foren recuperats l’any 2002.

  lorem pixel

 • 2013
 • Barcelona

  L’any en que en Cosme i la Damiana celebraven el 50è aniversari de la seva arribada a la ciutat, tingueren l’honor, juntament amb l’Esteve i la Plàcida, de rebre a uns dels gegants més emblemàtics i importants del país. En Jaume I i na Violant d’Hongria, els gegants de la Ciutat de Barcelona, juntament amb els inseparables Capgrossos Macers, sortiren excepcionalment de la seva ciutat acceptant la invitació dels Gegants Vells de Granollers. A Barcelona aparegué el primer gegant documentat, el qual data de l’any 1424.

  lorem pixel

 • 2014
 • Badalona

  Des de Badalona, ens visitaren l’Anastasi i na Maria, gegants amb una història centenària, ja que foren estrenats l’any 1858. És la parella més antiga de la ciutat i els primers documentats. Representen un conseller i una dama vuitcentista i actualment, les seves sortides fora de la població són escasses, pel qual fou un honor poder-los rebre’ls a la nostra ciutat.

  lorem pixel

 • 2015
 • Valls

  Des de la capital de l'Alt Camp ens visitaren uns dels gegants més coneguts i destacats del país, els quatre Gegants de la Ciutat de Valls. El Gegant de la Porra i la Geganta, aquesta tradicional parella de reis amb aires senyorials van fer estada a la ciutat durant tot el dissabte de Festa Major acompanyats pels conegudíssims gegantons negres, La Gegantona i en Lladrefaves, aquest últim una figura amb un alt valor històric, ja que data del segle XVIII.

  lorem pixel